Maak kennis met Woningkeur Berkelland

Een interview met Diederik Teunissen van Woningkeur locatie Berkelland (Achterhoek). We stelden hem 5 vragen.

1. Hoelang ben je al actief als bouwkundige inspecteur en hoe ben je het geworden?

Ik ben actief als bouwkundig inspecteur sinds maart 2012.

Eind 2011 kreeg ik toevallig enige informatie over de opleiding EPA adviseur, daar heb ik mij toen in verdiept om deze cursus te volgen, maar tegelijkertijd toch aan het zoeken gegaan om dit te combineren met bouwkundige keuringen. Ook mede omdat mijn werkzaamheden als bouwkundig calculator en tekenaar toch wat terug liep, en de hele dag alleen op kantoor toch enigszins saai begon te worden. En in mijn achterhoofd in mijn periode als mede eigenaar van een bouwbedrijf en deze rapporten ook wel eens inzag, en in mijn achterhoofd wel een speelde dat ik dit werk misschien nog wel een keer zou willen. Zoals bovenvermeld ben ik toen aan het goochelen geslagen, en kwam ik Woningkeur tegen als franchiseorganisatie en dacht bij mij zelf dat dit toch mooi te combineren was met mijn werkzaamheden.

2. Wat vindt je het leukste aan je werk?

Het leukste van het werk als bouwkundig inspecteur, is toch wel de verschillende contacten die je hebt, en als je de kopers ook mondeling van de nodige informatie en tips over wijzigingen/verbouwing etc. kunt voorzien over de eventueel te kopen woning. En wat natuurlijk ook leuk is als je een probleem/gebrek vind , en je daar nog niet direct een pasklaar antwoord op hebt, om dit dan toch naderhand proberen uit te zoeken, en de klant dan toch van de goede informatie te voorzien.

3. Heb je een specifieke hele leuke herinnering die je met ons wil delen?

Ik heb tot nu een paar keer mee gemaakt dat een opdrachtgever voor de 2e keur bij mij terug kwam omdat de 1e woning om een of andere reden niet is door gegaan, en dan melden dat 1e keuring goed is bevallen.

Ik heb in 2016 een woning gehad waar de verdieping bijna niet te keuren was, dit had te maken met het soort bedrijfje (haha) dat daar gehuisvest was, het stond helemaal vol met bedden, massagetafels, wandbekledingen wat je zeer deed aan de ogen, en ik kwam ogen te kort. Ik heb in deze woning in de tijd dat ik binnen was dingen gezien, die je niet alle dagen bij een keuring tegen kom, ik was een beetje aan de vroeg kant, ik denk ik bel aan, maar er kwam iemand aan de deur, of ik toch even in de auto wilde wachten tot het afgesproken tijdstip.

4. Wat vindt je het meest vervelende aan je werk?

Echt vervelend werk zou ik zo niet kunnen noemen, maar enkele mindere dingen zijn toch soms wel, maar niet altijd een opleveringskeuring, als de bouw niet altijd even vlekkeloos is verlopen.

Een beetje vervelend vind ik ook als een bewoner van de woning, (al gebeurd dit niet al te vaak) ook mee loopt met de keuring en dan het hoogste woord heeft over zijn/haar woning, daar word ik dan toch enigszins door afgeleid, en heb dan ook het idee dat de kopers het dan ook niet altijd prettig vinden. Je kunt dan niet zo vrij uit praten.

5. Waar moet je vooral op letten bij de aankoop van een woning?

Als je denkt je droomhuis te hebben gevonden, laat dan ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract betreffende: bouwtechnische gebreken. Zo kunt u nog ontbinden rond het verkrijgen van een hypotheek.

Bij de aankoop van een woning ouder dan 25 jaar zou ik toch aanraden om een bouwkundige keuring te laten uit voeren, een bouwkundig inspecteur kijkt toch door een andere bril dan de koper zelf.

Laat je ook goed voorlichten, indien je enkele wijzigingen in de woning wilt aanbrengen, ik krijg soms de raarste vragen van mensen die aan de woning iets willen veranderen, wat dan constructief soms moeilijk uitvoerbaar of extreem duur zal zijn.

Menu