Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli is het verplicht om op iedere woonverdieping een rookmelder te hebben.

Sinds 2003 was dit al verplicht bij nieuwbouwwoningen, maar sinds dit jaar is het ook voor bestaande woningen verplicht.

Belangrijk om te weten is dat de rookmelder die je aanschaft een levensduur van minstens tien jaar moet hebben en moet voldoen aan de Nederlands-Europese norm. Dit kan je herkennen door de code (N)EN 14604 die op de rookmelder moet staan.

Waar hang je ze op

Goed om te weten is dat je rookmelders nooit aan een muur moet hangen. Deze moeten altijd aan het plafond hangen. Ook is het aan te raden om er tenminste één in een vluchtroute te hangen. Wanneer veel rook wordt gevormd, wordt het zicht beperkt. In zulke gevallen is het handig als je op het geluid kan afgaan van de rookmelder. Ook wordt er geadviseerd om een rookmelder te hangen op een plek waar altijd opladers in het stopcontact zitten. Deze apparaten vatten namelijk regelmatig vlam.

Hang ze vooral niet in de keuken. Dit wordt regelmatig gedaan, omdat de kans op een brand in de keuken groter is. Het is echter niet aan te raden, omdat er in de keuken ook vaak rookvorming is door het koken.

Ook is het niet aan te raden om de rookmelders op de tocht te plaatsen of dichtbij een ventilatie te hangen.


Schoonmaken

Rookmelders moeten daarnaast ook regelmatig schoongemaakt worden. Een rookmelder kan namelijk het verzamelde stof aanzien voor rook. In zo’n geval zal de rookmelder dan ook af gaan. Daarnaast is het ook raadzaam om de batterijen op tijd te vervangen.